Bygga altan Nyköping

Specialister på uterum & altan | | 0155-60 61 50

Bygga altan

Vi hjälper dig att bygga en snygg altan vid huset, sommarstugan, utanför kontoret eller vid bastuhuset nere vid bryggan. Med en altan så blir det lättare att njuta av din utomhusmiljö, även om ditt hus skulle ligga på en tomt med svår terräng. Det går enkelt att jämna ut nivåskillnaderna och få en slät yta för att äta, umgås och slappna av.

På en del av altanen kan det vara trevligt att sätta ett tak för att kunna sitta ute även om det skulle regna en skvätt. Vill du till och med bygga ett uterum på en del så hittar du mer information här.

Rätt virke viktigt vid altanbygge

När man bygger en altan är det viktigt att välja rätt sorts virke så att altanen blir till glädje under många år framåt. Det absolut vanligaste är att man använder sig av tryckimpregnerat virke för att få en väderbeständighet som inte kräver ytterligare åtgärder till att börja med.

Vill du inte ha tryckimpregnerat trä måste din altan definitivt behandlas med träolja, roslagsmahogny eller liknande för att inte börja ruttna på bara något år. Ett alternativ som börjat komma är att man väljer någon form av hårdvirke, till exempel Bangkirai eller sibirisk lärk som inte behöver ytbehandling. Man bör dock vara noga med att välja certifierat virke med tanke på miljön.

Ytterligare ett alternativ är att välja någon form av syntetmaterial. Det finns idag trallbrädor i kompositmaterial som är tillverkade av olika former av plastgranulat, ibland utblandat med bambufiber, som gör dem helt underhållsfria.

Vi bygger din altan i just det material som du själv väljer och ser till att bygget blir stabilt, säkert och snyggt.

Trätrall för uteplats

Nya regler för altaner

Sedan 2019 har reglerna för att bygga altan lättats upp på ett flertal punkter. Följer du nedanstående specifikationer så behöver du inte längre ansöka om bygglov för att bygga en altan:

Altanen måste byggas inom 3,6 meter från ett bostadshus (en- eller tvåbostadshus) alternativt ett komplementsbostadshus som exempelvis ett Attefallshus.

Den får inte överstiga 1,8 meters höjd och måste placeras minst 4,5 meter från tomtgräns.

En altan som följer dessa mått måste inte följa bestämmelserna i detaljplanen eller områdesbestämmelser som kan gälla för ditt bostadsområde.

För altaner utöver de ovan angivna måtten, om du vill bygga en inglasad altan eller en altan med tak samt om du bor i strandnära läge så gäller fortfarande att du måste ansöka om bygglov eller dispens från strandskyddet för att få bygga en altan. Likaså får du inte fritt bygga en altan om du bor i ett miljömässigt, konstnärligt, kulturhistoriskt eller historiskt värdefullt område

 

Vi bygger din altan - snyggt, stabilt och med rätt material